En hyllest til familiekontaktene – DU gjør en forskjell

Kjære familiekontakter i Norge og i Sverige! Denne dagen har vært tilegnet DERE. Dette er vår måte å si TUSEN TAKK til hver og en av dere – for den innsatsen dere gjør for at småbarnsforeldre skal få oppleve støtte i hverdagen. Støtte på så mange plan; praktisk, emosjonelt og mentalt.

Hver uke ringer dere på døren til en sliten mor eller far, og lyser opp hverdagen deres. Barn løper dere i møte, dere er ventet, dere trengs. Dere gir håp, dere gjør en forskjell i småbarnsforeldres liv og hverdag.

Fra årsrapporten for HSF i Norge 2015 kan vi se at 85 % av foreldrene har lite nettverk. Noen sier også at de er ensomme. Det er en tøff erkjennelse i vår tid. Da betyr det mer enn dere aner, at dere er DEN ENE – som trofast kommer igjen – uke etter uke.

Foreldre sier om dere:

«Det er så godt å få besøk av noen som lytter og forstår hvordan jeg har det.»
«Familiekontakten er helt fantastisk, jeg skulle ønske hun kom hver dag!»
«At jeg fikk hjelp fra dere har forandret livet mitt! Mange gode samtaler som har betydd mye for meg som mamma».
«Jeg kan øve på å snakke norsk, og spørre om jeg lurer på noe med barnet mitt.»

Dere familiekontaktene opplever at innsatsen er givende, og gir dere mye:

«Fantastisk å se at noen blomster opp, bare med hjelp noen få timer i uken.»
«Jeg merker at barna er blitt bedre til å snakke norsk.»
«Det har vært veldig fint å se hvordan hele familien har gått fra å være slitne og motløse, til å ha mer energi og pågangsmot.»
«Jeg er så stolt av å være familiekontakt for Home-Start, Margaret Harrison må ha vært en usedvanlig kvinne som startet noe så genialt!»

Vi trenger flere som dere, for det er mange småbarnsfamilier som venter der ute… Så hvis du er en familiekontakt her i dag, som har en liten pause, så sørg for at den pausen ikke blir så lang! Og tenk etter om du kan invitere andre inn i dette nettverket av fellesskap, positivet og glede. Avdelingene har kurs vår og høst.

Når dere kom inn hit i salen i dag rullet det bilder av Margaret Harrison over lerretet.

Flere av dere fikk gleden av å treffe henne under noen av hennes besøk her i Gamle Logen. Da hun døde 16. august i fjor, 77 år gammel, etterlot hun seg et familiestøtteprogram, Home-Start, som er slitesterkt, og som finnes i 22 land: Australia, Canada, Japan, Sri Lanka, 4 afrikanske land og mange i Europa.

Forskning på HS i flere land har vist at et medmenneske som dere, som gir av sin tid og overskudd, er et viktig forebyggende tilbud for barn og deres familier.

I den rykende ferske Familiemeldingen som ble levert fra Barne- og likestillingsdepartementet 15. april, står nettopp HS under kapittel 5 «Trygge familier og godt foreldreskap».

Margaret Harrison lærte oss at Home-Start handler om «food, fun and friendship». I dag har dere fått god mat, hatt det moro/hyggelig og jeg håper at dere også har kjent litt på det gode fellesskapet som er blant dere.

Vel hjem alle sammen, gå ut i vakre april, og kjenn på gleden ved at DU er en familiekontakt i ditt lokalsamfunn, og bidrar til at barn får en bedre barndom.

DU GJØR EN FORSKJELL.
Takk for i dag.

Tale til familiekontaktene, fra nasjonal koordinator i Home-Start Familiekontakten Norge, Wenche Heimholt Isachsen, under konferansen mandag 25. april.